”Jag var självmordsbombarens fritidsledare”

Eduardo Grutzky har skrivit ett mycket klokt inlägg på Newsmill. Det utgår ifrån hans erfarenhet som fritidsledare för självmordsbombaren Taimour. Sedan går han vidare till att diskutera riskerna med enklavisering, dvs när en grupp av människor självmant avgränsar sig från samhället. I sådana enklaver utvecklas egna kulturer ofta med regler som strider mot det omgivande samhället.

Grutzky ställer eklaver mot segregering där en grupp människor stöts ut från det gemensamma samhället. Det är en intressant distinktion även om det är klart att områden med många invandrare både är exempel enklavisering och segregering.

Ett annat exempel är samerna, där båda dessa krafter verkar. Till skillnad mot invandrarenklaverna som främst ses som ett bekymmer av myndigheterna så ges samerna ett omfattande stöd för att kunna isolera sig från det omgivande samhället.

Det måste vara en rättighet och något positivt för människor ansluta sig till grupper med liknande värderingar, kulturer och livsstil, men när avgränsningen mot det omgivande samhället leder till att enklavens styrande agerar i strid mot samhällets lagar och grundläggande värderingar, så måste enklaven intergreras.

Eduardo jobbar på ALMAeuropa med ansvar för SHIELDS.  Viktig verksamhet att stödja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: