Dagens klimat är normalt

Givetvis är detaljerna om klimatet för lång tid sedan inte kända. Analys av iskärnor på Grönland ger dock en uppfattning om utvecklingen de senaste 11.000 åren.

Diagrammet visar tydligt att det under de senaster 100 året blivit påtagligt varmare. Men det framgår också att det under de senaster 2000 åren oftast varit betydligt varmare. Stigningstakten är inte heller anmärkningsvärt snabb.

Det klimatmässigt mest intressanta under denna period är den lilla istiden med sin långvariga kyla. Värmeökningen sedan 1850 är främst en återgång från denna osedvanligt kalla period.

Någon koppling mellan mängden koldioxid i luften och värmen finns inte under de senaste 11.000 åren. Det är intressant då frånvaron av en sådan koppling under senare tid förklaras med att analystiden är för kort. Men det är en förklaring som inte ser ut att hålla. Inte heller mycket långa analysperioder visar på någon koppling.

Det övre diagrammet kommer från Alley 2000. Det undre kommer från EPICA Dome C Ice Core i Antarktis (Monnin et al. 2004). Denna mätserie går fram till år 1777. Se även Climate4you.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: