Universum är upp och ned

Vi vet när universum skapades. Det hände för 13,73 ± 0,12 miljarder år sedan.

Och vi vet hur universum utvecklades, i vart fall efter en bråkdel av en sekund. Sedan den stora smällen flyger alltet åt alla håll.

Beräkningarna av universums ålder bygger på analys av strålningen från rymden och övertygelsen om att ljuset hastighet är konstant och snabbare än allt annat.

Men stämmer det? Enligt forskare vid CERN rör sig neutrinos snabbare än ljuset, dvs att materia röra sig snabbare än ljuset. Vad betyder det för förståelsen av universums utveckling?

All materian har tyngdkraft som påverkar annan materia. Denna kraft influerar på universums utveckling. Men universums materia räcker inte till för att förklara den tyngdkraft som inverkar på universum materia. En förklaring är att det finns mörk materia – en sorts osynlig materia som dock har gravitation.

Men stämmer det? Forskare säger att det finns fakta som talar emot tanken. Kanske är det så att Newtons lära om gravitationen förädlad i senare forskning inte stämmer?

Fysiken är spännande för att det är oftast möjligt att beräkna krafter, mängden materia och energi och se om det hänger ihop. Det gör att forskarna har ett gemensamt språk när det utvecklar den gemensamma kunskapen.

Det är spännande med forskning.

PS Här är en snabblektion i mörk materia – en minut!

3 Responses to Universum är upp och ned

  1. johnstalberg skriver:

    Det är verkligen spännande. Så här i vardagen kanske det spelar mindre roll hur universum skapades med mera men samtidigt har fysiken (främst fysik i detta sammanhang) bidragit starkt till min världsbild. I den bilden jag har ingår ett starkt inslag av att inte veta. Var kom energin ifrån? Jag vet inte. Vad hände exakt innan den bråkdel av en sekund från den skenbara tidpunkten noll som gått att räkna tillbaka till. Jag vet inte. Finns mörk materia egentligen? Jag vet inte. Det är bra att veta att man inte vet när så är fallet 🙂

  2. Gorros skriver:

    Men jisses, inte neutroner utan neutrinos! Och det är en väldans stor skillnad dem emellan!

  3. Hans Iwan Bratt skriver:

    Tack. Slarvigt av mig. Jag rättar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: