Blir klimatet våldsammare?

Det sägs ibland att även om den globala uppvärmningen att stannat av så har ändå vädret blivit våldsammare. Klimatförändringen ska vara orsaken till bl.a. orkaner. Just orkaner finns det bra statistik på, så det går att kolla.

Diagrammet visar antalet orkaner som drabbar USA varje decennium. Uppgifterna kommer från NOAA/ National Weather Service, National Centers for Environmental Prediction, National Hurricane Center.

Det är svårt att undgå slutsatsen att antalet orkaner minskade från 1940-talet till 1990-talet. Hade orkanantalet haft något med koldioxid, global uppvärmning eller något liknande att göra så borde det i vart fall synts något i detta diagram. Men nej.

Det är klart att man kan tänka sig att antalet orkaner ökat efter 2004 eller att orkaner numera mest drabbar andra länder. Men slutsatsen tills vidare är att antalet orkaner har minskat.

3 Responses to Blir klimatet våldsammare?

 1. Hans Iwan Bratt skriver:

  Frågan om klimatet har blivit mer våldsamt togs upp i en vetenskaplig rapport HURRICANES AND GLOBAL WARMING av R. A. PIELKE JR., C. LANDSEA, M. MAYFIELD, J. LAVER, AND R. PASCH. Rapporten publicerades efter peer-review i Bulletin of the American Meteorological Society den 24 August 2005. Trots det nämndes inte artikeln i IPCCs AR4-rapport.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  En expertgrupp inom IPCC presenterade 2011-11-28 en rapport om orkaner riktad till mötet i Durban. Rapporten heter Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation.

  Rapporten innehåller en tabell som sammanfattar utvecklingen sedan 1950 och gör sedan en prognos om den framtida utvecklingen (sid 29).

  Så här beskrivs riskerna:

  Exposure and vulnerability are increasing due to growth in population and increase in property values, particularly along the Gulf and Atlantic coasts of the United States. Some of this increase has been offset by improved building codes.

  Problemet är alltså att fler människor bor i områden som drabbas av orkaner och att det finns mer av värde i dessa områden.

  Experterna konstaterar att de att de inte vet så mycket (low confidence) om antalet orkaner ökat eller inte. Om framtiden konstaterar de att antalet orkaner troligen blir färre eller som för närvarande, men att orkaner på några hav troligen får ökad styrka.

  Det är uppenbart att expertgruppens slutsatser inte ger anledning till några alarmerande rubriker.

 3. Hans Iwan Bratt skriver:

  Det är en något lustig klimatadvokatyr när representanter för IPCC säger att 2011 är det 10:e varmaste året sedan 1850. De kunde ju också ha sagt att temperaturen inte stigit de senaste 10 åren. Sakinnehållet är detsamma.

  Dessutom undrar man ju hur varmt det var före 1850.

  Mer intressant är dock frågorna vad det beror på, vilka effekter det får och om det går att göra något åt det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: