Erik Ullehag (fp) är för stympning av små barn

Erik Ullenhag hade en riktigt dålig dag den 17 november. Då formulerade han sitt inlägg till DN Debatt om omskärelse , dvs stympning, av små barns penisar.

Om han nu har en sådan extrem uppfattning borde han väl, som ansvarig minister, ändå försöka motivera sig.

Först konstaterar han att 3000 pojkar utsätts för detta våld av religiösa eller ”kulturella” skäl.  Sedan fortsätter han ”… det viktigt att slå fast att religionsfriheten inte innebär att inskränkningar av andra människors frihet kan försvaras.”

Det betyder i klartext att religionsfrihet inte får begränsa andra människors frihet.

Men då måste frågorna ställas:  Är inte dessa små pojkar då människor? Eller har de inte rätt till religionsfrihet?

FNs barnkonvention säger

”14. Konventionsstaterna skall respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.”

”19. Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga lagstiftnings-, administrativa och sociala åtgärder samt åtgärder i utbildningssyfte för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, innefattande sexuella övergrepp, medan barnet är i föräldrarnas eller den ena förälderns, vårdnadshavares eller annan persons vård.”

”24, Konventionsstaterna skall vidta alla effektiva och lämpliga åtgärder i syfte att avskaffa traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa.”

Det är uppenbart att stympning av små pojkar bryter mot barnkonventionen. Den har Sverige åtagit sig att följa. Tyvärr finns det ingen domstol som prövar denna typ av förbrytelser. FNs barnrättskommitté är nog inte rätt instans heller med ledamöter från bl.a. Syrien och Saudiarabien.

Återstår att bedriva en intensiv kampanj mot Erik Ullenhag tills dess att han ändrar sig eller lämnar regeringen. Han legitimering av övervåld mot barn är oursäktlig.

Se

DN: ”Därför måste regeringen stoppa omskärelse av pojkar

DN: ”Därför bör manlig omskärelse inte förbjudas

DN: ”http://www.dn.se/debatt/tillat-omskarelse-forst-i-vuxen-alder

Manlig omskärelse

Circumstitions

Omskärelse av män

Krav i Norge på gräns för omskärelse

Omskärelse kränker pojkars rättigheter

Jan Ericsson mycket kritisk

4 Responses to Erik Ullehag (fp) är för stympning av små barn

 1. Hans Iwan Bratt skriver:

  Den förträffliga Niki Westerberg skriver på Facebook:

  ”Du missförstod honom – han menar precis tvärtom. Religionsfriheten innebär inte att man får kränka andra människor menar han såklart.”

  Mitt svar är följande:

  Men det stämmer ju inte!

  1. Först skriver han att ett förbud skulle kunna vara ett ingrepp i religionsfriheten.

  2. Sedan fortsätter han skriva att ”religionsfriheten inte innebär att inskränkningar av andra människors frihet kan försvaras.”

  3. Men sedan säger han att små barns penis ska stympas!

  Det kan ju bara betyda att små barn inte är människor. Eller så anser han att små barn inte ska ha någon religionsfrihet.

  Sverige har anslutit sig till barnkonventionen, men det struntar den ansvarige ministern i.

  Sverige är inte ensamt om att tillåta religiöst motiverad stympning. Men det är ingen ursäkt att 1000-tals barn varje år i vårt land stympas!

  Sverige var först i världen med förbud mot att aga barn. Det har sedan dess införts i många länder. Vi måste ta samma initiativ nu.

  Norge utreder ett totalförbund mot ej motiverad stympning av små barns penisar. Liknande lagstiftning är på gång i Finland. Den har införts i en delstat i Australien.

  I Holland har läkarsällskapet tagit ställning mot stympning: ”“minors may only be exposed to medical treatments if illness or abnormalities are present, or if it can be convincingly demonstrated that the medical intervention is in the interest of the child, as in the case of vaccinations. Non-therapeutic circumcision of male minors conflicts with the child’s right to autonomy and physical integrity.”

  Erik Ullenhags ställningstagande är oursäktligt och ska bekämpas.

 2. Camilla Grepe skriver:

  Avdelningen för nonsens och kuriosa:

  När jag intervjuades med Ullenhag i Människor och tro, hade han sin pressekreterare med sig i studion. Vi fick en kort men intressant diskussion om uniformer. På förekommen anledning. Jag var jobbklädd – i uniform. Pressekreteraren ville veta om min arbetsgivare godkände slöja. Faktum är att jag inte vet, men visst, det skulle jag ta reda på. Jag berättade att vi i vårt arbetsplatsreglemente är uppmanade att inte prata religion och politik på jobbet. I linje med det, gissade jag att stora tydliga religiösa symboler troligen inte uppskattades av arbetsgivaren. Hon gav sig inte, utan drog fram ett litet guldsmycke ur halsringningen, och frågade om man fick ha sådana? Ja, en Davidsstjärna är antagligen helt okej, kunde jag lugna henne.

 3. Hans Iwan Bratt skriver:

  @Camilla Grepe
  Du gjorde bra ifrån dig i Människor och tro. Jag hoppas att dina och mina ansträngningar för att försvara det sekulära samhället får stöd av många.

 4. Camilla Grepe skriver:

  Tack, Hans Iwan!
  Vi får jobba på efter förmåga
  Camilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: