Stoppa bluffen öronljusen – de hälper inga men skadar andra

Inläggen om öronljus i denna blogg läsas varje dag av flera besökare. Förbjud de farliga öronljusen har läst 4.500 gånger. Det kommer också en hel del kommentarer från personer som använt öronljus. I många fall är det säkert personer som också tjänar pengar på att sälja öronljus.

Här är ett exempel på en kommentar som jag väljer att besvara i ett inlägg:

Hej Hans,

anser du att all alternativ medicin bör förbjudas? Har herrn läst på om placeboeffekten? Alla våra läkare skulle rekommendera vilken metod som helst som har placeboeffekten inblandad. Även om det inte hjälper så är det en upplevelse att prova på!

Jag provade på första gången med ett gäng väninnor och vi hade en jättetrevlig och mysig kväll. Jag köpte sedan själv öronljus och gjorde det tillsammans med mina barn. Och även där var det otroligt uppskattat, dom berättade i skolan om det och tyckte att det var jättehäftigt.

Jag kan köpa att många brer på som säljer. Men vilka säljare brer inte på? Anti-rynkkrämer? Pro-active? Vitamin och kosttillskott? All reklam och media och beskrivningar för produkter lovar mer än vad som går att hålla. Ta ackupunktur tex. Hur mycket bevis finns det för att det fungerar för allt de kan ge behandlingar för? Ändå finns det utbildningar på flera år för att bli en sådan. Det som är mest bevisat gällande ackupunktur är placebo och viss smärtreducering. Men sluta röka med ackupunktur? Tänk efter, hur skadligt är det egentligen?

De öronljus jag hade kunde inte vax rinna ner i örat. Likaså fick vi en väl skriven beskrivning på hur de ska användas för att inte skada någon gällande elden. Jag tycker du är trångsynt och hoppas du kan läsa på mer om just placebo och även titta in på hur världen funkar idag gällande de flesta produkter och hur allt marknadsförs.

Här är svaret

Hej Maria

Nej jag tycker inte att alternativmedicin ska förbjudas. Däremot tycker jag att många ska engagera sig i att kritiskt granska de påståenden om effekter som görs.

Placebo bygger på att de som får ett medel eller en behandling är övertygade om att den hjälper. Det är därför människor som tror på homeopati tror att det hjälper trots att ”medicinen” bara består av vatten. Det är bättre att ge människor mediciner som faktiskt fungerar i stället för att lita på att det går att lura den sjuke att tro på effektlös behandling.

Det är också oetiskt att medvetet lura människor, när det gäller mediciner. Om det sprider sig i samhället att läkare och andra som erbjuder medel mot sjukdomar medvetet luras, så skapas en allvarlig misstro. Effekten av en fungerande medicin består ofta av såväl en direkt medicinsk effekt och dessutom av en placeboeffekt beroende på att patienten litar på läkaren. Då är placebon en god kraft och den ska inte rivas sönder genom rena bedrägerier.

I mina öron verkar det vara befängt att träffas med brinnande ljus i öronen, men vi människor är lite olika. Jag hoppas dock att du, väninnorna och dina barn inte bara berättar ett det är kul med öronljus utan också berättar om risken med att använda sådana ljus. Att sådan risk finns har jag dokumenterat många gånger i denna blogg, men kan redovisa lite aktuell information ännu en gång:

FDA har publicerat dokument som varnar för användningen (1, 2) och har ett stort antal artiklar om ”ear candeling”.

En film på Youtube visar ett klargörande experiment: Testing Ear Candles Hoax or Reality.

Jag hänvisar dessutom även till två egna blogginlägg:
Förbjud de farliga öronljusen
Den anmälda homeopaten svarar

I motsats till dig så tycker jag att falska påståenden i marknadsföring ska kritiseras. Om de dessutom risker människors hälsa så ska de förbjudas. Jag har gått igenom reklamen från fem slumpvis utvalda säljare av öronljus och funnit följande påståenden:

Öronljus kan
– ge smärtlindring
– förbättra luktförmågan
– påverka tinitus
– ta bort vaxproppar
– förbättre hörselnedsättning
– ta bort huvudvärk
– påverka bihåleinflamation
– rena örongångarna
– rena lymfkärlen
– ta bort svamp
– ta bort eksem
– ta bort varhärdar
– ta bort småknölar i lymfsystemet
– rengöra örat
– rena kroppen som feber

Jag anser att samtliga dessa påståenden är fel. Vissa av dem är allvarliga då marknadsföringen kan leda till att människor använder öronljus i stället för att kontakta läkare. Speciellt upprörande är givetvis påstående om att öronljus ”tar bort småknölar i lymfsystemet”.

Vad gäller akupunktur så delar jag inte din uppfattning. Enligt SBUs metastudie  finns det vetenskapligt belägg för att viss typ av akupunktur kan ha smärtstillande effekt. Tyvärr marknadsförs denna behandlingsform även för åkommor där man trots omfattande studier inte kunnat se någon effekt.

Faktum är att det finns stort antal rapporter om skador på grund av öronljus. Du får själv ta ansvar för hur du hanterar din egen kropp, men jag tycker att det är allvarligt att du rekommenderar öronljus till andra trots att de inte har någon positiv effekt och samtidigt medför allvarliga risker.

Jag fortsätter mina ansträngningar att få öronljus förbjudna i likhet med som skett i USA och Kanada.

One Response to Stoppa bluffen öronljusen – de hälper inga men skadar andra

  1. Kjell skriver:

    Maria,

    Tolkar jag dig helt befängt men det ser ut som om du tycker att läkare ska kunna skriva ut en mysig kväll med väninnorna på recept?

    Kjell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: