Jesus om barnens rättigheter

Citat ur bibeln

Det finns mycket underligt och upprörande att läsa i Bibeln. Vad står det t.ex. om barnmisshandel?

Om ni trots detta inte lyssnar till mig utan avvisar mig, kommer jag i min tur att avvisa er i vredesmod och straffa er sjufalt värre för era synder. Ni skall bli tvungna att äta era söners och döttrars kött.
3 Mos 26:27-29

Den kvinnan skall ställas inför folkförsamlingen, och hennes barn skall drabbas av Herrens dom. Hennes barn finner inget rotfäste, och hennes grenar bär aldrig frukt. Det minne hon efterlämnar blir förbannat, och hennes skam skall aldrig utplånas. Syr 23:24-26

Den som älskar sin son agar honom ofta, då kommer han till slut att få glädje av honom.  
Syr 30:1

Svidande sår renar från ondska, prygel gör rent på djupet. 
Ords 20:30

Om du inte lyssnar till Herren, din Gud (…) Förbannelse över de barn du får. 
5 Mos 28

Ni får också köpa barn till invandrare som är tillfälligt bosatta hos er och sådana i deras familjer som föds i landet. De förblir er egendom, och dem kan ni lämna i arv åt era barn som deras egendom; dem kan ni hålla som slavar för all framtid.
3 Mos 25

Om en son är trotsig och upprorisk och inte lyder sin far och mor, inte ens när de tuktat honom, skall de ta honom med sig och föra honom till de äldste i staden, till hemstadens port. De skall säga till stadens äldste: ”Det här är vår son, han är trotsig och upprorisk och lyder oss inte, han bara festar och super.” Då skall alla männen i staden stena honom till döds.
5 Mos 21:18-21

Skaran skall stena dem och stympa dem med sina svärd, döda deras söner och döttrar och bränna ner deras hus.
Hes 23

Den som tuktas ofta och ändå är stursk skall krossas plötsligt och ohjälpligt. 
Ords 29

Tuktan med käppen ger vishet, men en ouppfostrad pojke är en skam för sin mor. 
Ords 29

Tukta din son, så gör han dig nöjd och fyller dig med välbehag.
Ords 29

De söner och döttrar du fött åt mig offrade du att ätas av dem. Räckte det inte med ditt horande?
Hes 16

Gud har sagt: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö.
Matt 15

Var och en som förbannar sin far och mor skall straffas med döden. 
3 Mos 20

Och hennes barn skall jag döda med pest.
Upp 2

Lycklig den som får ta dina späda barn och krossa dem mot klippan.
Ps 137  Sagt av en israel i babylonsk fångenskap.

Undanhåll inte pojken fostran, agar du honom slipper han dö. Det är du som skall ge honom aga och rädda honom från dödsriket. 
Ords 23:13-14

Men en oomskuren, en av manligt kön som inte har fått förhuden bortskuren, han skall utstötas ur sitt folk: han har brutit mitt förbund.
1 Mos 17

De skall falla för svärdet, deras spädbarn skall krossas, havande kvinnor skäras upp.
Hos 14 

Jag skall släppa lös vilddjuren mot er. De skall ta barnen ifrån er, utrota er boskap och minska ert antal så att vägarna ligger folktomma.
3 Mos 26

Den som spar på riset hatar sin son, den som älskar honom fostrar i tid.
Ords 13

Vid midnatt dräpte Herren alla förstfödda i Egypten, den förstfödde sonen till farao på tronen lika väl som den förstfödde sonen till fången i fängelsehålan, och även allt förstfött bland boskapen.
2 Mos 12

Jag skall tvinga dem att äta sina söners och döttrars kött. 
Jer 19:9

Skoningslös kommer Herrens dag med vrede (…) Spädbarnen krossas inför deras ögon, husen plundras, kvinnorna våldtas.
Jes 13:9-16

Sammanställningen är baserad på Ateistbibeln, dock har citaten rättats i enlighet med Bibel 2000. Ateistbibeln är en värdefull källa vid studier av kristendomen och speciellt de bokstavstrogna varianterna, som t.ex. Livets Ord. Men Svenska Kyrkan har inte tagit avstånd från groteskerierna.

Jesus uppfattning

Hade Jesus samma uppfattning om barnmisshandel som den i Gamla Testamentet? Nya Testamentet berättar:

Lagen kallar alltså dem som fick Guds ord för gudar, och skriften kan inte upphävas. Joh 10:35

Om ni trodde på Mose skulle ni tro på mig, ty det var om mig han skrev. Men om ni inte tror på vad han har skrivit, hur skall ni då kunna tro på vad jag har sagt? Joh 5:46-47

Men förr skall himmel och jord förgå än en enda prick i lagen faller bort. Luk 16

Vad ”lagen” betyder är oklart. Det kan syfta på hela Gamla Testamentet , t.ex. bara på Moses böcker. Men citaten visar att det saknar betydelse. Jesus tar inte heller avstånd från något av citaten ur Gamla Testamentet.

2 Responses to Jesus om barnens rättigheter

 1. johnstalberg skriver:

  Det var en del som inte var just Jesus som sagt utan härstammade från Gamla testamentet. Bibeln målar upp Gud som om han var ganska lik en maffialedare som tycker att det är otroligt viktigt att folk tror på honom och där hans närmaste får beskydd av hans enorma förråd av våldsmetoder. Varför det är så otroligt viktigt för han att folk ska tro och be till han och inte i stället bara gör det bra utan att det behovet sätts så högt är för mig en gåta. Särskillt som det är uppenbart inte lätt att tro på han. Han kunde visa sig tydligt kan man tycka?

  Men det hela kokar ner till att det är fiction. En häpnandsväckande hårdför och brutal saga. Något som är mer verkligt och märkligt är hur folk kan komma fram till att denna psykopat-lika gud är god? Vanligen brukar någon som dräper ett helt lands förstfödda i syskonskaran betecknas som onda och det med råge. Folkmord och tortyr är vanligen inte förknippade med godhet alls. Men förr i tiden var det antagligen skrämsel som var den tunga biten, precis som i en rå maffiaorganisation av godtyckligt snitt. Idag lever detta kvar men tron är sällan så djup av vad jag kan avgöra att folk verkligen tror att de ska brinna i helvetet exempelvis. Boken har kommit att vattnas ur av de troende själva för det tolkas friskt och förklaras att si och så är det menat trots att det inte alls står att det råder tolkningsfrihet någonstans vad jag vet.

  Rappakalja är det om man tar det som något verkligt enligt mig. Brutalt som saga. Bizzart som att det skulle vara en beskrivning av en god Gud.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Till John

  Tack för din kommentar. Du har givetiv helt rätt att citaten inte är hämtade ur Jesu mun. Mitt inlägg var dåligt på denna punkt. Nu har jag lagt till citat ur Nya Testamentet som visar att Jesus inte tagit avstånd från något i det Gamla Testamentet eller i vart fall inte från det som står i Moses böcker.

  Dessutom visar det sig att bibelcitaten hämtade från Ateistbibeln inte var helt korrekta – trots att man anger att det är just citat. Det är nu korrigerat.

  Sedan är det givetvis så att ingen vet vad Jesus egentligt har sagt. Det vi nu kan läsa är vad kristna och judiska ledare under 2000 år har valt att publicera i böckernas bok för att de anser att det inte bara är läsvärt utan också värt att respekteras.

  Det är myckte som under tidens gång har exkluderats ur Bibeln, men mördandet och misshandeln av barn får stå kvar.

  Det är det riktigt obehagliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: