Intressant klimatseminarium på Vetenskapsakademien 23/5

Det kommer ett mycket intressant seminarium på KVA den 23 maj: Natural and man-made climate change. Det inleds av professor Ole Humlum, Institute of Geosciences, University of Oslo. Han skriver, tillsammans med två andra, i mars ”For oss ser det ut som om den globale temperaturen primært styres av andre forhold enn CO2.” och ”nåtidens klimaendringer skyldes hovedsagelig naturlige variasjoner.”

Den andra inledaren är professor Scott Denning, Colorado State University, som är lika övertygad om att den globala temperaturhöjningen beror på mänsklig aktivitet och inte har naturliga orsaker. Deras gemensamma inledning har titeln “What can paleo-records tell us about man’s present impact on the carbon cycle and its impact on the Earth’s temperature?”

Efter dem kommer Thomas Stocker, University of Bern och Stephen Schwartz, Brookhaven NL, USA. Stocker är en av ledarna för IPCCs Working Group 1och kampanjar för en proaktiv klimatpolitik. Schwarts förefaller mig ha en mer öppen inställning till vad det är som påverkar klimatet. Deras ämne är ”IPCC and climate change assessment — Is the science robust enough for reliable societal advice? ”

Att Vetenskapsakademien arrangerar ett seminarium med Ole Humlum visar att man där inte anser att debatten om vad som påverkar den globala temperaturen är över och att vi nu helt ska koncentrera oss på metoder att minska koldioxidutsläppen. Uppgiften är fortfarande i första hand att förstå vad som sker för att sedan vidta de åtgärder som kan vara nödvändiga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: