Orsakade den globala uppvärmningen stormen Sandy?

Det är många som kopplar samman stormen Sandy med global uppvärmning. Google rapporterar 43000 träffar på Sandy ”global warming”. Men det är tills vidare oklart om den globala uppvärmningen som stannade upp för 15 år sedan har något med stormen att göra.

Sandy är en helt annan typ av väderfenomen än orkaner. De senare får sin kraft från det varma havet. Men stormen Sandy är en sk northeaster som drivs av kyla och därför är vanligare under den kalla årstiden. Stormar av typen Sandy är inte så ovanliga. Sedan 1990 har de inträffar 10 gånger.

Det märkliga är egentligen inte stormen utan att det amerikanska samhället inte kan anpassa sig till återkommande kraftiga stormar. En besök på den amerikanska Atlantkusten med hjälp av Google Earth visar ett oändligt antal villor och andra byggnader som ligger helt oskyddade. Till det kommer det helt omoderna elnätet med stort antal luftledningar av dålig kvalitet.

Annonser

2 Responses to Orsakade den globala uppvärmningen stormen Sandy?

 1. Joakim skriver:

  1. Den globala uppvärmningen har inte avstannat de senaste 15 åren: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.A.gif

  2. Den ”frankenstorm” som kommit att kallas Sandy är inte en northeaster – den är (var) en kombination av två olika oväder: dels en orkan från Karibiska havet, kallad ”Sandy”. Eftersom golfströmmen är ovanlig varm för tillfället tog Sandy en annan bana än normalt för denna årstid och gick mot land istället för ut till havs. Dessutom slog sig orkanen samman med en s.k. ”nor’easter” – ett annat, orkanliknande oväder som kommer från land. Dessa tillsammans skapade ett mycket kraftigt oväder, där inte vindstyrkorna var det anmärkningsvärda, utan dels storleken och dels lufttrycket.

  När man pratar om ”Sandy” gäller det alltså att hålla isär om man menar den ursprungliga orkanen, bildad i Karibiska sjön och, på grund av ovanligt varmt havsvatten, och som gick mot USA:s ostkust, eller om man menar det oväder som var en kombination av nämnda orkan och en nor’easter.

  Sandy har definitivt påverkats av ovanligt varmt havsvatten, så att den är ett resultat av uppvärmningen kan man hävda, men som en jänkare uttryckte det: ”Vi vet inte exakt vilka homeruns som Barry Bonds (en dopad basebollspelare) slog på grund av steroider, men vi vet att han slog fler än han skulle gjort om han inte dopat sig. Nu har vi ett väder på steroider.”

  Att samhället inte är rustat för denna typ av händelser är olyckligt, men inte så konstigt; det är nämligen första gången ett så pass kraftigt oväder drabbar området ifråga. För du menar väl inte att nedre Manhattan blivit översvämmat 10 gånger sedan 1990? Samhället är ju tyvärr nästan alltid reaktivt, snarare än proaktivt, vilken också förklarar varför åtgärder för att förhindra växthuseffekten inte vidtagits i någon vidare omfattning.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  @ Joakim

  Punkt 1. Här har du uppenbarligen fel vilket framgår av mitt inlägg.

  Punkt 2. Jag håller i stort sätt med dig. Jag är ännu inte helt klar över det varma vattnets betydelse i just detta fall. Håller på och läser om det. Vattentemperaturer över en viss nivå driver stormar, men jag tror att temperaturen inte var så hög. Men som sagt jag vet inte.

  Du skriver ”Att samhället inte är rustat för denna typ av händelser är olyckligt, men inte så konstigt; det är nämligen första gången ett så pass kraftigt oväder drabbar området ifråga.”

  Det speciella denna gång var att stormen var så utbredd just när den kom in över land. Därefter minskade omfattningen snabbt. Vindhastigheten var ju inte så stor.

  Men visst har New York drabbats av kraftiga stormar förr. 1821 steg vattennivån fyra meter. Kraftiga stormar drabbade NY 1893 och 1984. Fast då fanns ju inte tunnelbanan.

  Men den fanns 1938 då NY drabbades av något betydligt värre än Sandy. Hur det gick med tunnelbanan vet jag inte.

  Även om antalet orkaner har minskat under senare tid, så kommer det troligen en dag något som är värre än Sandy. Tyvärr tror jag inte att man förmår att göra något som påtagligt minskar riskerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: