Storseger för bankkunder i högsta domstolen

En norsk bankkund har vunnit ett principiellt viktigt mål mot storbanken DNB i Högsta domstolen.. Det är ett beslut som har stort intresse också för många svenskar.

Här är bakgrunden:

Ivar Petter Røeggen lånade år 2000 520.500 nkr av DNB och placerade dem i ”strukturerte spareprodukter”. Efter sex år hade han förlorat 230.000 nkr i avgifter och räntekostnader. Røeggen klagade i Finansklagenämnden och sedan i Oslo tingsrätt och vann. Men sedan förlorade han i nästa instans lagmansrätten.

Så kom ärendet 2012 till högsta domstolen. Förbrukarrådet tog på sig rättegångskostnaderna för att målet bedömdes så viktigt. Och så i mars tog högsta domstolen ställning för Røeggen. Han tilldömdes full ersättning för förlusten samt ränta. Dessutom får banken betala rättegångskostnaderna på 4,8 miljoner nkr.

Beslutet i högsta domstolen är prejudicerande säger Forbrukerrådet, Norges ARN. Det finns 2000 liknande ärenden som ligger och väntar på rättegång. Den bank som fått näst mest klagomål, efter DNB, är Acta kapitalförvaltning.

Acta är ett riktigt ruffelbolag. I november 2012 dömdes grundaren och vd Fred Anton Ingebrigtsen till nio års fängelse för ekonomisk brottslighet. Det är det strängaste straffet som någonsin dömts ut i Norge för insideshandel. Ingebrigtsen dolde sitt agerande genom att anlita mellanhänder som också dömts. De fick mellan ett till sex år.

Acta är ökänt också efter sin framfart på den svenska marknaden. I Sverige arbetar bl.a. GrupptalanmotActa för kundernas rättigheter. Föreningen har anlitat två advokatbyråer: Gärde Wesslau Advokatbyrå och Kriströms advokatbyrå.

Frågan är hur mycket bankerna kommer att få betala och om de klarar det.

Tillägg 130501:

Ingebrigtsens har fått resning.

Det går mot nok en runde i Acta-saken som regnes som den størte innsiderettssaken noensinne. Gulating lagmannsrett har henvist saken henvist til full ny prøve i lagmannsretten hvor alle spørsmål skal prøves på nytt. (http://www.dn.no/forsiden/naringsliv/article2595044.ece)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: