Gör något åt inbrotten!

Inbrotten i Danderyd ökade med 96 % från 2008 till 2012 rapporterar TV4. Hittills under juni har det varit 11 inbrott. Och ändå är inbrotten betydligt vanligare i södra Sverige.

Brottsförebyggande rådet redovisar och kommenterar inbrotten i Sverige.

Under 2012 anmäldes omkring 21 300 bostadsinbrott. Antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med 1 procent under 2012 till 14 000. Efter den senaste uppgången ligger nivån anmälda villainbrott 21 procent högre än för tio år sedan.

Uppemot tre fjärdedelar av alla bostadsinbrott anmäls, en relativt hög siffra jämfört med andra brott. Det hänger samman med att anmälan måste göras för att man ska få ersättning på försäkringen. Däremot klaras få bostadsinbrott upp, och det finns även få misstänkta. De gärningspersoner som upptäcks och hanteras i rättsväsendet är förmodligen inte representativa för samtliga personer som begår bostadsinbrott. Sannolikt är ungdomar och personer med missbruksproblem överrepresenterade bland dem som åker fast för bostadsinbrott. En tiondel av de misstänkta är kvinnor.

  • 21 300 bostadsinbrott polisanmäldes (2012)
  • 14 000 av inbrotten skedde i villor (2012)
  • 7 300 av inbrotten skedde i lägenheter (2012)
  • 4 procent klarades upp, så att en person kunde bindas till brottet (2011)

Polisens usla resultat medför att det inte finns klara uppgifter om dem som begår inbrotten. Brå menar att de som begår flest inbrott skiljer sig påtagligt från de fåtal som åker fast.

De skickliga och erfarna gärningspersonerna förbereder sig däremot i större utsträckning, exempelvis genom att sprida riskerna i sina kontakter med häleribranschen och ofta samarbeta med ett antal hälare i stället för med enstaka aktörer. De mer erfarna gärningspersonerna gör också mer noggranna bedömningar av riskerna innan brotten begås och är mindre benägna att begå riskfyllda inbrott än yngre, oerfarna gärningspersoner.

Vilka är det då som begår inbrotten? Försäkringsbolaget If redovisar en träff med polisen Fredrik Gårdare.

Enligt Fredrik Gårdare kan de delas in i tre kategorier.
1. Gäng som specialiserat sig på inbrott.
2. Hitresta ligor, från forna öststater eller Sydamerika.
3 ”Gråtjuvar”, dvs missbrukare som gör inbrott för att finansiera narkotik, alkohol. Den sista kategorin minskar och övergår alltmer till snatterier.

Gängbrottsligheten är däremot mycket oroande för polisen – och för samhället i stort. De är både svårfångade och svårutredda. Det är en slags professionalisering av inbrotten och för boende i de värst utsatta delarna i Stockholm har detta utvecklats till ett allvarligt problem för vanliga hederliga invånare.

Det är svårt att hitta uppgifter om samhällskostnaden som inbrotten förorsakar. Den måste vara betydande om man inkluderar värdet av det stulna, polisens arbete, förlorad arbetstid, mm. Dock slipper samhället en stor del av kostnaden för fängelsetiden då så få inbrottstjuvar döms.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: