Är Opinion Stockholm ett seriöst företag?

DN skriver om stockholmopinionens uppfattning om bästa parti och vilka politiska frågor som är viktiga under rubriken Alliansen tappar förtroende bland väljare i Stockholm. Undersökningen är gjord av Opinion Stockholm.

De vanliga frågorna om undersökningar inställer sig. Vilka har fått frågorna? Hur många av dem svarade? Och vad sägs om svarens representativitet?

Opinion Stockholm skriver om undersökningen på sin hemsida ”Totalt svarade ett slumpmässigt urval av 1 089 invånare i Stor-Stockholm på enkäten”. Det låter ju bra.

Men Opinion Stockholm skriver också att de har en webbpanel. ”Vi genomför kvantitativa undersökningar med vår rekryterade webbpanel, inom delar av en kommun, i hela kommuner, inom en viss grupp medborgare eller i hela Stor-Stockholm.”

Till webbpanelen kan vem som helst anmäla sig. Att ställa frågor till en sådan panel är givetvis inte representativ för Storstockholms befolkning. Undersökningen säger inte ett skvatt om Stockholmarnas åsikter.

DN skriver att ”undersökningen bygger på svar i en epost-enkät till en rekryterad panel”.  En ”rekryterad panel” låter som om att OS kontaktat personer som är representativa för Storstockholms innevånare. Men så är det alltså inte alls. Intresserade har fått anmäla sig till panelen.

Till råga på allt så berättar inte Opinion Stockholm, och inte heller DN, hur stort bortfallet är. Frågorna har ställs via epost och dessutom under semestertid brukar ha stort bortfall.

Opinion Stockholm får därför ett brev med tre frågor:

1. Har undersökningen genomförts genom att ställa frågor till en panel bestående av personer som på eget initiativ anmält sig till panelen?

2. Anser ni att svar på frågor som ställs till er webbpanel är representativa för Storstockholms innevånare?

3. Enligt DN har frågorna ställts per epost. Hur många i urvalet besvarade frågorna?

DN verkar ha publicerat en helt värdelös undersökning. Jo, DN ska också få några frågor.

Anser du att svar på frågor som ställs till denna webbpanel är representativa för Storstockholms innevånare?

Vare sig OS eller DN upplyser om undersökningens bortfall. Vid undersökningar via epost och som dessutom genomförs under semesterperioden brukar bortfallet vara avsevärt. Jag är mycket tacksam för uppgift om hur stort bortfallet i undersökningen var.

Svaret kommer i att redovisas i Facebook och i denna blogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: