Allt färre cykloner drabbar Filippinerna

2013-11-15

Jag har kollat hur det är med tropiska cykloner. Den som träffade Filippinerna var kraftig, men troligen inte den kraftigaste som uppmätts. Men antalet människor som drabbades är extremt stort

Kommer Filippinerna drabbas av fler cykloner av detta slag? Det verkar inte så, utan statistiken visa att det blir allt färre cykloner i det området. Det visar en peer reviewed artikel i Journal of Climate. Det måste vara bra att veta när de plågade människorna på de centrala öarna planerar för framtiden.

Någon förändring i antalet tropiska cykloner som går upp på land och deras intensitet har inte skett i övriga världen. Däremot ökar kostnaderna på grund av större värden i de områden som drabbas.

Utdrag ur Klimatfakta

Are Typhones more common.En tropisk cyklon (eng cyclone) är ett intensivt lågtryck som bildas över tropiska hav med hög vattentemperatur (minst 26,5 °C), och kännetecknas av att de kan utvecklas till mycket kraftiga oväder. Avsaknad eller svag corioliskraft vid ekvatorn gör att inga tropiska cykloner bildas där. Även i de tropiska delarna av Sydatlanten är tropiska cykloner mycket sällsynta på grund av den lägre vattentemperaturen.24)

Av IPCC AR5 framgår det att ”it is likely that the global frequency of occurrence of tropical cyclones will either decrease or remain essentially unchanged, concurrent with a likely increase in both global mean tropical cyclone maximum wind speed and precipitation rates. The future influence of climate change on tropical cyclones is likely to vary by region, but the specific characteristics of the changes are not yet well quantified and there is low confidence in region-specific projections of frequency and intensity.”

Läs mer i Klimatfakta om Extremt väder (http://klimatfakta.info/doku.php?id=global_uppvaermning#extremt_vaeder)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: