Vad ska vi göra åt tiggandet?

Jag har tagit upp ämnet tiggandet på gatorna i två facebookgrupper: Socialliberalerna och Humanisterna. Gensvaret blev starkt i den första av grupperna.

Mitt första inlägg:

Jag antar att alla i den grupper tycker synd om dem som sitter och tigger på gatorna eller sover filtar och kartonger i T-banestationer och på andra ställen. Men vad är en socialliberal åsikt om det.
1. Det finns inget att göra åt saken.
2. De bör tas om hand av polisen och utvisas.
3. Kommunerna bör vara skyldiga att ta hand om dem och erbjuda dem mat, husrum och försörjningsstöd.
4. Eget förslag.

Ett exempel som kan belysa problemet.
För några vintrar sedan, en mycket kall dag, gick jag förbi en grupp människor på Drottninggatan i Stockholm. Det var mycket kallt. De som stod i gruppen frågade varandra om mannen som låg framför dem var död eller ej. Några böjde sig fram, tittade noga och sa han lever och gick sedan vidare. Men det kom hela tiden nya människor till gruppen. De konstaterade samma sak och gick vidare. Det upprepades flera gånger under den tid jag var en i gruppen.

Jo, mannen levde, men risken måste vara stor att han snart skulle avlida. Jag gick till kontoret och ringde polisen. De sa att de hade ingen att sända. Det var inte illegalt att ligga på en trottoar. Jag ringde till kommunen och fick veta att de inte hade någon att sända.

När jag gick hem var mannen inte kvar.

Blir det några uteliggare, tiggare, fulla som fryser ihjäl denna vinter? Kanske ska frågan ställas hur många de blir?

Vad tycker socialliberaler att det ska göras?

Sedan kollade jag vad rikdagens partier har för uppfattning och bad gruppens deltagare att välja.

Jag har kollat vad företrädare för alliansen (och s) tycker om tiggeriet. Det finns påtagliga skillnader såväl vad gäller problem som lösning. Vilket parti röstar du på?

Först en FAQ i DN: Frågor och svar, tiggarna i Stockholm,

Valsedel:
1. Förbjud det organiserade tiggeriet på våra gator”, (m)
2. Tiggeri varken kan eller bör förbjudas (Kd)
3. Björn Andersson (s) 
4. Romska tiggare är en europeisk angelägenhet (fp)
5. C: gör det straffbart att organisera tiggeri (c)

James Brocka tog upp frågan om vad en tiggare är. Mitt nästa inlägg blev

James har givetvis rätt i att det inte är möjligt att avgränsa ”tiggeri” på ett vettigt sätt. Därför kan inte det vara en utgångspunkt för någon form av åtgärd. Detsamma gäller att vara i landet och finansiera sin vistelse med egna pengar eller gåvor. Nog tycker jag att det är svårt att se tiggeri, vad det nu är, som en yrkesverksamhet.

Kommunens ansvar verkar vara ganska långtgående. Lite fakta från Wikipedia:
– Både svenska medborgare samt utländska medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt kan, om förutsättningar i övrigt finns, beviljas ekonomiskt bistånd.
– Det ekonomiska biståndets uppgift är att se till att sökanden får en skälig levnadsnivå. Det ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.
– Det ekonomiska biståndets uppgift är att se till att sökanden får en skälig levnadsnivå. Det ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv
– Enligt 4 kap. 3 § SoL lämnas försörjningsstöd för skäliga kostnader för: 1) livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning, telefon och TV- avgift. (riksnormen) 2) boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. (”skäliga kostnader utanför riksnormen”)

Betyder det att kommunen ska svara för detta om det kommer t.ex. en familj från Rumänien? Bör det vara kommunens ansvar? När blir det ett immigrationsärende?

Bäst att kolla migrationsguiden. Där framgår det att man måste ha PUT innan medborgarskap är aktuellt. PUT är lika med fem års vistelse i landet.

Frågan blir vad som händer med familjen från Rumänien som vill att kommunen ska uppfylla lagens krav? Någon som vet?

Nytt inlägg från mig

Jag antar att det är vår EU-ministers uppgift att verka för en lösning. Vad har hon gjort hittills? Var finns dokumentation? Kanske är det bara att skriva och fråga. ..

Det brådskar. Snart är det kallt som attan på nätterna.

Det är inte bara ett romskt eller rumänska problem. Eller EU-problem. Det gäller även svenskar och utomeuingar. Vilka är det som ska få ändarna ur vagnarna? Nu. Eller mycket snart.

Ett till

Kanske är den bästa lösningen att dela ut en lapp med denna text till rumänier av olika etnicitet:
Tu nu cerșesc. Du-te la Brännkyrkagatan 123. De unde ai ajuta cu cazarea, hrana și niște bani. Dacă ei nu doresc să ajute, astfel se referă la serviciile sociale (2001:453), capitolul 4. Dreptul la asistență.

Ännu ett:

När jag berättade om den obehagliga händelsen på Drottninggatan fick jag frågan: Varför ringde du inte efter ambulansen? Och jag förstår inte det själv heller. Möjligen berodde det på att jag så länge pratade i telefon med olika personer i Stockholms kommun.

Tack för alla synpunkter. Slutsatsen är uppenbarligen att kommunen ska erbjuda sig att ta hand om dem som tigger på allmän plats. Stockholms kommun har en socialjour (Telefon: 08-508 400 00, dygnet runt) och en Tryggsjour (Telefon: 08-508 40 700). Nog kan vi vara överens om att tala om det för dem som tigger i kylan och blötan. 

Flera i min omgivning har spontant sagt att de gärna delar ut informationsblad till dem som tigger. En del tiggare har ju faktiskt mobiltelefon så de kan ringa själva. Det jag saknar nu är lite mer information om vilken hjälp de faktiskt får. Hjälper du till med utdelningen?

Jag har skrivit följande till Stockholms socialförvaltning

”Vi är några som funderat över vilken hjälp kommunen kan ge till dem som tigger på Stockholms allmänna platser. Tanken är att dela ut informationsblad till tiggarna med uppgift om att de kan kontakta er för att få mat, en säng och annat som de kan behöva. Information ska ges på flera språk, t.ex. rumänska.

Jag är tacksam för synpunkter från er innan vi utformar informationsbladet och börjar med utdelningen.”

Det ska blir intressant att ta del av deras svar.

Och så kom svaret från socialförvaltningen

Jag har nu fått svar Socialförvaltningen i Stockholm

” Jag har fått din fråga om informationsmaterial vidarebefordrad. Sedan något år delar staden ut egna informationsblad på ett antal språk, bland dem rumänska, till utländska medborgare som våra uppsökare träffar på. Den mest spridda varianten på informationsmaterial är” visitkort” med information om de verksamheter som finns för gruppen, framför allt Crossroads och Vinternatt. Frågan, och regelverket, kring denna grupp är komplicerad och det gör att det är en utmaning att formulera informationen på korrekt sätt. Önskar ni gå vidare med eget material som kompletterar stadens, kan jag se till att hänvisa er till personer som kan lämna mer detaljerade synpunkter. ”

På det svarade jag
”Tack för snabbt svar. Jag tar gärna emot de texter som staden använder i kontakt med tiggare. Det minskar ju risken för att vi säger något felaktigt. Mitt första utkast till text är
Du behöver inte tigga. Gå till Brännkyrkagatan 123. Där får du hjälp med bostad, mat och lite pengar. Om de inte vill hjälpa så hänvisa till Socialtjänstlag (2001:453), 4 kap. Rätten till bistånd. ”

Förhoppnings kommer det några synpunkter från socialen. Sedan kan var och en ta fram egna texter. Eller använda den som jag säkerligen publicerar här.

Visst känns det skönt att gå från ord till handling. Och göra en konkret insats för människor som behöver hjälp!

Såg en notis i DN

Följande nyhet levererade DN idag:

”Följ de hemlösa genom nattjouren

I december kan den som vill i realtid följa Stadsmissionens Nattjour. I dag lever runt 8600 människor i hemlöshet i Stockholms län. Livet på gatan är, naturligtvis, extra tufft under vintern och på natten.

–Vi vill skapa förståelse för hur vardagen för dem som lever i hemlöshet ser ut, säger Yvonne Borg på Stadsmissionen.

Nattjouren finns på twitter under ”@Nattjouren” och på ­webben, nattjouren.se.”

Kolla http://www.nattjouren.se/ – INTRESSANT

Info från nattjouren

Efter att ha läst om Nattjouren skrev jag detta till Stadsmissionen:

”Jag har just fått vetskap om Nattjouren. Vilken fin verksamhet! En sak förbryllar mig dock. Ni skriver

Under kvällar och nätter söker Nattjouren upp och ger stöd åt dem som lever i hemlöshet på Stockholms gator. Om det finns möjlighet skjutsar de den som behöver till akutboende och sjukvård.

Menar ni att det inte alltid är möjligt att för dem som är utan bostad en kall natt inte alltid kan få komma till ett akutboende? Eller att de som behöver sjukvård inte får det?

Eller beror det på att de hemlösa inte vill?

Jag är mycket tacksam för ett svar.

Lycka till med verksamheten”

Det är trevligt att se att det i alla finns några som gör något åt hemlösheten. Jag undrar vad de gör för dem som tigger.

Och svar från Nattjouren

Jag har nu fått ett mycket vänligt svar från Stadsmissionen om deras Nattjour. Jag publicerade det brev jag fick från Stockholms socialförvaltning (är offentligt!), men gör inte med brevet från Stadsmissionen (privat).

Stadsmissionens brev föranleder dock några frågor möjligen till såväl socialförvaltningen som Stadsmissionen.

1. Det verkar som om att socialen ställer vissa krav på dem som vill rum, mat, mm. Ett krav kan vara drogfrihet.
2. Det kan också vara platsbrist som gör att de avvisas.
3. Den som behöver hjälp kan vara från en annan kommun eller land.
4. Personer som är tredjelandsmedborgare eller EU-migranter kan ev inte få hjälp av det sociala.

Frågan är närmast vilka krav som lagen ställer på kommunen. Tur nog så finns det andra som hjälper till, inte bara Stadsmissionen utan även McDonalds.

Så nästa steg blir att studera lagen. Är det någon i gruppen som vet vad som gäller eller har synpunkter på hur vi kan gå vidare?

Svar från Socialen

Jag har fått ett nytt svar från Stockholms socialförvaltning

”När det gäller ditt utkast till text är det förstås bra och vällovligt med ditt/ert engagemang, men sakläget är tyvärr inte så enkelt att beskriva. Det finns ingen automatisk rätt till bistånd i socialtjänstlagen, utan de insatser vi gör bygger alltid på en prövning. Kommer en person till socialjouren på Brännkyrkagatan utreder vi alltid om behovet kan tillgodoses på annat sätt, först sedan vi bedömt att man är i en nödsituation som inte kan lösas på annat sätt kan bistånd ges i form av enstaka bidrag till mat, logi eller hemresa. ”

Med brevet följde också en broschyr. Den tänker jag nu jämföra med relevant lagstiftning, i första hand Socialtjänstlagen. Det är inte helt lätt. Denna lag är uppbyggd som andra med vackra principiella regler och sedan ett stort antal undantag.

Men det handlar ju inte bara om hur lagar tillämpas idag, utan – än viktigare – hur vi liberaler vill att det ska vara. Vad säger du?

Nästa steg blir att studera relevanta lagar och fundera över vad som bör göras politiskt åt för att skapa en rimligare situation för dem tigger på gatorna och ibland är utan bostad och mat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: