Svenskarna mest skrämda av klimatförändringarna

Allt färre européer anser att klimatförändringar är det allvarligaste problemet för världen. 2011 gjorde 20% den bedömningen. Hösten 2013 var det bara 16%. Det innebär att oron har minskat med 20%.

Ett land skiljer dock ut sig från mängden. I inget land är oron så stor som i Sverige. Hela 39% anser att klimatförändringar är det allvarligaste problemet för världen. Näst mest oro är det i Danmark och Malta(!) 30%. I Tyskland har bara 27% den uppfattningen. Antalet i några andra stora EU-länder: Italien och Frankrike 14%, England 12%, Polen 11%, Spanien 8%.

Det är nästan bara i Sverige som oron ökat: + 9%. I andra länder har utvecklingen gått åt andra hållet. Oron i Spanien har minskat från 24% till 8%. I Polen från 20% till 11% för att nämna några.

Respondenterna har fått välja vad som är mest allvarligt av åtta världsproblem: – hunger – ekonom – klimatförändringar – terrorism – överbefolkning – krig – epidemier – atombomber

Undersökningen visar vad européerna fruktar mest. På första plats kommer hunger, på den andra ekonomin och först på tredje plats klimatet. Sverige skiljer här ut sig genom att negligera världens ekonomiska problem.

När européerna får välja tre av världsproblemen visar det sig att hälften av inkluderar klimatförändringar. Övriga anser att flera andra problem är viktigare eller kan inte svara.

Läs mer:
EU och klimatet
Håll svenskarna okunniga!

Vad tycker du?

3 Responses to Svenskarna mest skrämda av klimatförändringarna

 1. bbnewsab skriver:

  Kan det vara det svenska världssamvetet som spökar? Det som gör det PK att tycka, att Sverige måste dela med sig av sitt ekonomiska överflöd på olika vis, inte minst genom att öppna gränserna på vid gavel för fri invandring?

  Jfr det så vanliga argumentet att någon måste gå i bräschen, även om det kostar på. Och att det därför är Sveriges och svenskarnas ”öde” eller plikt att rädda jordklotet och dess växande befolkning från undergång.

  Är det fler än jag som förnimmer religiösa undertoner i dagens klimatdebatt?

  Håll i alla fall med om att det är konstigt, att ett av världens mest sekulära länder, Sverige, synes vilja ska ha det som står i Gal 3:28 som sin förebild och sitt rättesnöre.

  Där i den bibelversen kan man läsa: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.”

  Bara att byta ut Kristus Jesus mot Sverige.

 2. Börje Sandquist skriver:

  Visst!

  Klimathoteriet är utformat som en religion, lanserat som en religion, erbjuder tusensidiga heliga skrifter som, p g a sitt svårgenomträngliga omfång, förmedlas till de som inte äger fullständig insikt i teologin i katekeser i form av ”summary for policymakers”, spm. Syndafallet är med (industrialismen) och med den arvssynden som kan lindras genom uppoffringar, syndaförlåtelser, avlater som kan köpas (utsläppsrätter).

  Armageddon finns också (tipping point, klimatet skenar) och naturligtvis finns djävulen, den onda anden, CO2, och detta andeväsens underhuggare The Big Oil, vilken tillbeds av alla dessa hädare som sprider tvivel på den rätta tron.

  Dessa hädare är ett stort problem för religionens spridning. Åtgärderna för att straffa dessa förrädare sträcker sig än så länge från hån, förakt, uteslutning från gemenskap till yrkesförbud.

  Detta tycks, egendomligt nog, inte räcka, varför det allt emellanåt publiceras statligt understödda utredningar av psykologer, där det bevisas att sådana hädare utan tvivel är konspirationsdårar, mentalt efterblivna, kriminella och i största allmänhet i dumma i huvet.

  Det har framkastats många förslag om hur man bäst bestraffar alla dessa idioter som inte tror rätt. En av profeterna, James Hansen har föreslagit massrättegångar typ Nürnberg för att komma tillrätta med problemet.

  På t ex Grazuniversitetes hemsida publicerades härom året en uppsats som menade att dödsstraff för tvivlare på den nya religionen var det enda rätta. Skribenten. en professor i musikteori, beskrev sig som en ivrig motståndare till dödsstraffet, men han måste i rättvisans namn göra undantag för de som hädade och skändade klimathotstron. Här ett utdrag:

  ”At the end of that process, some GW deniers would never admit their mistake and as a result they would be executed. Perhaps that would be the only way to stop the rest of them.”

  En klimathotsförsamling i England producerade med frikostig ekonomisk hjälp av engelska staten och generös sponsring från storföretag (Sony t ex) en välproducerad och dyr propagandafilm där barn i tioårsåldern njutningsfullt avrättades så hjärnplasman stänkte på väggar och tak. De slaktades för sina tvivel på klimatreligionen av sin gulliga och hela tiden glatt leende lärarinna. Filmen ansågs av sina producenter vara riktigt rolig. Det tyckte inte de som varit med om förintelsen.

  Så nog är klimathoteriet en religion alltid. Den som visar styrka i tron blir rikligen belönad, men den som tvivlar däruppå borde bli av med allt, till och med livet.

  Medeltidens religiösa nit med häxförföljelse och inkvisition har återuppstått!

  På 2000-talet!

  Det trodde ni inte!

  Inte jag heller, men ack vad jag bedrog mig.

 3. Hans Iwan Bratt skriver:

  Otroligt ruskig film. Den gör det tydligt att klimatalarmister är religiösa fanatiker. Det gör uppgiften att sprida fakta om klimatet än mer angeläget. http://www.klimatfakta.info

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s