Försäljning av kollodialt silver fällt i Marknadsdomstolen

Glada nyheter från Göteborgsposten:

Cancer, aids, herpes och borrelia. Allt kunde botas med hälsopreparat som innehöll silver, påstod en svensk nätbutik. Nu har firman fällts i domstol.
Företaget JM Sales & Marketing, som drivs av en 33-årig man i Örnsköldsvik, får böta en miljon kronor om de fortsätter med sina osanna löften. Det beslutade Marknadsdomstolen i går, fredag.
Firman har sålt så kallat kolloidalt silver, alltså silver upplöst i vätska. Detta marknadsförs på flera håll som en hälsokur, men enligt Livsmedelsverket finns det inga som helst belägg för detta. Tvärtom kan det vara skadligt vid långvarig användning.
Konsumentombudsmannen stämde nätbutiken, som nu fälls för 19 falska påståenden. Butiken sålde även armband som påstods sakta ner åldrandet och magnetprodukter som påstods läka benbrott.

2 Responses to Försäljning av kollodialt silver fällt i Marknadsdomstolen

 1. bbnewsab skriver:

  Det faktum att ett preparat sägs hjälpa mot så många olika sjukdomar/besvär borde få varningsklockor att ringa. Men icke! Woowoos vill så gärna tro på mirakelmediciner. Jfr deras intresse för homeopati, healing och annan alternativmedicinsk bullskit.

  Så jag uppskattar verkligen att du ägnar dig åt att avslöja geschäftet med kolloidalt silver, Hans Iwan.

  Du är för övrigt inte ensam om att draga i härnad mot den här bluffen. En bloggare som kallar sig för Varghjärta har också skrivit om kolloidalt silver och det sekteristiska tänkande som karakteriserar den branschen. Kolla in: http://varghjarta.wordpress.com/2012/05/22/varning-for-nanosilverkolloidalt-silver/ . Massor av länktips både i själva bloggartikeln och i kommentarsfältet.

 2. bbnewsab skriver:

  Ny Teknik har i dagens edition en bra artikel om nanosilver: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3871493.ece . Rubrik: Larm: Nanosilver skadar nervceller i hjärnan.

  Två citat ur artikeln:

  1) – Våra resultat är onekligen alarmerande, konstaterar Fredrik Johansson vid Lunds Universitet.

  2) Silvernanopartiklar används främst som antibakteriell beläggning i många produkter. Dit hör exempelvis kylskåp, tvättmaskiner, sportkläder och skor. Anledningen är att de silverjonerna som frigörs från silvret är bakteriedödande. Silverjoner förekommer även i produkter inom alternativmedicinen, så kallat kolloidalt silver

  Fast den där sekten, vilken promotar kolloidalt silver som panacé (dvs som ett universalmedel som botar nästan alla sjukdomar inklusive Ebola, HIV, cancer), kan nog inte ta till sig detta forskningsresultat heller.

  För dessa sektmedlemmar gäller sannolikt motton som: ”Blunda så slipper du se”; ”Håll för öronen så slipper du höra”; ”Ifrågasätt inte, nöj dig med att tro” etc.

  Halleluja och amen till det!

  GOD JUL, Hans Iwan! Tack för intressanta bloggar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: