Är kolloidalt silver en bluff eller fungerar det?

Fungerar kolloidalt silver som antibiotikum? Eller är det en bluff? Det ska jag försöka ta reda på.

Anledningen är att Helsingborgs Dagblad har skrivit en rad artiklar om ett företag som säljer kolloidalt silver:

Det aktuella företaget Ion Silver marknadsför sig via Facebookgruppen Kolloidalt Silver 2.0.

Efter HDs artiklar har andra tidningar stämt in. Baserat på en artikel i Aftonbladet har även jag gjort detsamma i Facebook.

Lars Bern har skrivit en artikel på sin blogg Antropocene om att  FDA (amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten) varnar för  kolloidala silver för att skydda läkemedelsindustrins vinster från framtida vacciner mot Ebola. Det tror jag inte alls på. Det finns starka skäl att kritisera denna industri och myndigheterna inom området, men att så många människor som är engagerade inom detta område skulle kunna ena sig om sådant är orimligt.

Det betyder dock inte att det är ointressant att ta reda på mer om kolloidalt silver. I svenska Wikipedia står det ”Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att silver skulle vara ett livsnödvändigt ämne för människor, eller att kolloidalt silver skulle kunna förebygga infektioner” med referens till Livsmedelsverket. Engelska Wikipedia skriver  ”are not effective in treating any known condition and carry the risk of both permanent cosmetic side”.

Lars Bern refererar till en vetenskaplig uppsats med rubriken Synergistic effect of silver nanoparticles with the cephalexin antibiotic against the test strains. Artikeln är publicerad 17 oktober, 2013 i Bioresearch Bulletin som är en Open Access Journal som ”publishing peer-reviewed articles in all aspects of biological research”.

Bioresearch Bulletin började utges 2010 har sedan utkommit med tre nummer, . Den har ingen Impact Factor,. Artiklar från denna källa känns inte helt övertygande.

Men silvrets biologiska effekt är omskrivet också på en rad andra ställen. En sökning på Google Scholar med orden silver tillsammans med antibiotika ger 3.400 träffar, med antibiotikum 3390 och med  antibiotics 190000 träffar. Det verkar vara stort intresse för området. Här är några exempel på helt olika typer av källor:

Så här långt så känns det inte som att kolloidalt silver antibakteriella effekter kan uteslutas. Området blir intressant att följa.

2 Responses to Är kolloidalt silver en bluff eller fungerar det?

 1. bbnewsab skriver:

  Tack för denna intressanta research från din sida, Hans Iwan! Och som du skriver i din bloggartikels sista stycke, så finns det indikationer på att (kolloidalt) silver faktiskt har viss antibakteriell effekt. Men därifrån är steget långt – enormt långt – för att tillskriva kolloidalt silver effekter typ att kunna bota sjukdomar.

  Det är mycket här i världen som har antibakteriell effekt, allt från groblad till honung (för att nu nämna ett par exempel). Men att ha sådan effekt säger i princip ingenting om vilken sjukdomsbotande förmåga.en sådan substans har.

  Det är EN sak att kunna ta död på ett antal celler (som exempelvis bakterier) i en petriskål i laboratoriemiljö, en helt ANNAN sak att kunna döda samma sorts celler där de hör hemma, dvs inuti en levande organisms kropp (där ju varje enskild cell samverkar och samspelar med varandra via nerver, blodomlopp, lymfa och andra ”kommunikationskanaler”)

  Det luktar woowoo om de artiklar och anekdotiska referenser, i vilka man kan läsa om framgångsrik sjukdomsbot med hjälp av kolloidal silverlösning.

  Jag för min del erhåller direkt associationer till homeopatiska preparat och till det undergörande vattnet i Lourde (se exempelvis:: http://en.wikipedia.org/wiki/Lourdes_water#Chemical_analysis ) samt till det likaledes undergörande, ”heliga” vatten som säljs i samband med besöken hos helaren John of God (se:http://www.csicop.org/si/show/john_of_god_healings_by_entities/ ).

  Ett citat från sistnämnda artikel: At the event I attended in Atlanta on April 4, 2006, at the Renaissance Waverly Hotel, a staffer told me the water [from John of God] could be replenished by refilling the bottle when the level gets low, using ordinary tap water—the original water energizing the newly added.

  Alltså: Hur trovärdigt är detta vattens helighet och botande förmåga, ifall man kan fylla på flaskan med vanligt kranvatten för att erhålla fortsatt botande/välgörande effekter, bara man ser till att en liten skvätt av originalvattnet från Brasilien finns kvar i flaskans botten? Ty då sägs denna skvätt originalvatten komma att sprida sina gudomliga förmågor och ”energier” till kranvattnet, så att strax ALLT vattnet i flaskan ånyo blir ”heliggjort”. Till slut hamnar man ju, om detta sker upprepade gånger, på homeopatiska utspädningsnivåer.

  Fast det är klart: Är man en true believer, så kan ju placeboeffekten leda till viss (temporär) förbättring. Och likadant är det sannolikt med vatten innehållande kolloidalt silver.

 2. Hans Iwan Bratt skriver:

  Tack för din kommentar. Jag publicerar ett antal nya uppgifter i nytt inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: