Om bluffmakare

Vad är en bluffmakare. Det är någon som avsiktligen försöker lura någon annan på pengar eller på annat som den utsatta personen sätter värde på, t.ex. hälsa.

Alternativ praktik helheten. lurar pengar av folk genom att sälja verkningslösa eller riskfyllda preparat. Anmäld för det till Livsmedelsverket.

Ann Fritz ”GUIDER I ANDLIG MEDIAL VÄGLEDNING ” är ett företag som med ett helt otroligt svamlande får människor att betala för rådgivning. Hon sysslar med ”healing samt i Råd som stöder i ett Läkande, Ann genom Automatisk- Andlig Skrift, genom Johannes och Ambres”,

Ambres. Pseudonym för Sture Johansson, Sturegården som lurar vanligt folk på pengar genom att påstå att egyptiern Ambres som levde för 3000 år sedan talar genom hans kropp. Den som tror på Ambres är en idiot.

Comunicera. Utbildar och ceritifierar amatörpsykologer som låtsas behandla personer med psykologiska besvär.

Frekvens Scanning Scandinavia AB och Marianne Sarve Rönnqvist. Företaget säljer utrustning som påstås ta bort orsaken till allvarliga sjukdom som cancer genom att bestråla ”grundorsaken” till livshotande sjukdomar. Stoppa bluffen med frekvensterapier!

Scandilab. ”Vi konstaterar att Scandlab och de läkare som rekommenderas av företaget bedriver en etiskt förkastlig verksamhet utan förankring i vetenskap eller beprövad erfarenhet. Som företag profiterar de på individers oro. Konsekvenserna av deras verksamhet är dessutom att de som följer deras rekommendationer utsätts för onödiga hälsorisker.”  Det skriver fem läkare i DN.

Spiritual Life Development. Lurar människor att de talar med andar och behandlar sjukdomar med healing, dvs metoder utan någon verkan.

StayFriends. Oetisk fakturering och hotar med inkasso.  StayFriends är ett oetiskt företag.

Ögonljus. Säljer ljus att stoppa i öronen – något som totalförbjudits i Kanada och USA. Dessutom lurar köparen med att påstå att den är en medicin från Hopi-indianer – vilke de förnekar. Bluff och båg.

26 Responses to Om bluffmakare

 1. Mikael skriver:

  Hej Hans

  Kan inte du ta upp en diskussion kring Peter U Larsson som väl i allra högsta grad kan anses vara en bluffmakare av rang! Han sprider under falskt flagg scientologernas irrläror, och man kan klart se tendenser till kvacksalveri på hans hemsida. Han ger människor råd om neuropsykiatrisk problematik och råder dem till att inte använda mediciner som de väl behöver. Han anser att de skall följa hans, dvs scientologernas, irrläror istället. Han utnyttjar människor i kris. Jag har fört ett mejlresonemang som han bara avbröt väldigt irriterad när jag mötte hans helt felaktiga påståenden om scientologin med vedertagen fakta. Han är också så feg att han inte står för sin scientologitillhörighet på sin hemsida. Dessutom censurerar han kommentarer på sin hemsida om de på ngt sätt är kritiska till scientologin.

  Mvh Mikael

 2. Jens skriver:

  Hej!
  kolla in dessa kvacksalvare: soullife.se

  Jag vet att hon behandlat en 7årig flicka,denna flicka går än idag hos dessa kvacksalvare efter 13år…

  återkommer gärna o berättar hur en ”behandling” går till

 3. Hans Iwan Bratt skriver:

  Ja tack, återkom mycket gärna. Låt oss arbeta tillsammans mot bluffmakare som skadar människor.

 4. ann skriver:

  Ursäkta mig men var har du fått påståendet ifrån att homeopatmedicin är farligt eller verkningslöst!? Har du själv provat? Om inte så borde du nog göra det innan du uttalar dig.. Det finns faktiskt rön för att det hjälper med homeopati. I utlandet så går homeopatin hand i hand med vanliga läkemedel. Läkare som ordinerar, och det är exakt samma läkemedel som sälj på tex. helheten som du spyr galla över..
  Beklagligt att man ska hitta så okunniga människor som dig.
  MVH
  Ann

 5. Hans Iwan Bratt skriver:

  Homeopatisk medicinering är farlig då den kan lura sjuka från att anlita den riktiga vården. Själva den homeoptiska ”medicinen” är i sig helt verkningslös – utom möjligen för den som har svår törst – eftersom den består av vanligt vatten.

  Du undrar om jag provat? Ja, jag har druckit vatten. Annars åtar jag mig inte att pröva de mängder av behandlingar som medicinskt okunniga föreslår.

  I Sverige får läkare inte använda homeopatisk behandling då de ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet. Den som inte gör det blir av med sin legitimation. Ett exempel på det är läkaren Einar Berg, som Socialstyrelsen tog legitimationen ifrån. Att det var rätt att göra faststlog sedan Högsta förvaltningsdomstolen.

  Det är glädjande att se att nu även EU skärper lagstiftning mot homeopatisk behandling av sjuka. Bluffmakarna ska avslöjas och stoppas.

 6. ann skriver:

  Europeiska kommittén för Homeopati
  Att integrera högkvalitativa homeopati i europeisk hälsovård

  Den ECH representerar alla läkare som specialiserat sig på homeopati, organiserade i 40 föreningar i 25 europeiska länder.Den syftar till

  främja den vetenskapliga utvecklingen av homeopati;
  säkerställa höga standarder inom utbildning och praktik homeopati av läkare;
  harmonisering av professionell standard i homeopatiska metoder över hela Europa;
  tillhandahålla hög kvalitet homeopatisk vård på ett säkert medicinskt sammanhang;
  integrera högkvalitativa homeopati i europeisk sjukvård.
  Den ECH har flera underkommittéer med delegater från anslutna föreningar och centra undervisning samt andra yrkesgrupper som forskare, dokumentalister och apotekare vars expertråd bidrar till att öka den vetenskapliga grunden för homeopati.

  Den ECH leds av rådet som väljs av generalförsamlingen för fyra år.De kommenderar väljs från rådets medlemmar också för en period av fyra år.

  Har du läst det här?? Kanske borde du göra det först innan du uttalar dig?

 7. Hans Iwan Bratt skriver:

  Varför ska jag läsa om ECH? Det är en organisation som marknadsför homeopati. Konstaterar att dess ledning består av bl.a. några doktorer från främst Tyskland, Frankrike, Holland och Belgien. Vad de är doktorer i framgår inte.

  Om det varit med någon svensk doktor som dessutom använt sig av homeopati så hade svensken inte längre varit doktor. Men någon medlemsorganisation finns vare sig från Sverige eller annat nordiskt land.

  Jag har ett bättre lästips: homeopati i Wikipedia.

 8. Eva skriver:

  Homeopati i Wikipedia skall man inte läsa, eftersom det står mycket felaktigheter där.

  Sedan för övrigt Hans Iwan Bratt om du inte prövar på homeopati och inte ens verkar vilja läsa de skrifter som finns, är väl du knappast rätt person att yttra dig om homeopati?

 9. Hans Iwan Bratt skriver:

  Jo, läs i Wikipedia. Den som anser att något är fel kan alltid skriva en rättelse.

  Du påstår att jag inte läst något om homeopati. Var har du fått det ifrån?

 10. Ann skriver:

  Otroligt att du kan säga att det som står i Wikipedia skulle vara helt sanningsenligt, du vet vem som kontrollerar den sidan, inte sant? Får verkligen hoppas att människor bildar sin egen uppfattning och inte tror på såna som du.

 11. Hans Iwan Bratt skriver:

  Vare sig du eller jag vet vem det är som kontrollerar innehållet i Wikipedia. Vitsen med Wikipedia är att de som har goda kunskaper inom ett område är mer angelägna att det ska stå rätt, än dem som har sämre kunskaper. Erfarenheten visar att det fungerar. Läs gärna mer på Wikipedia.

  Du påstår att det är många felaktigheter i Wikipedia. Men rätta dem då! Eftersom du inte nämner någon här så tror jag inte att du har hittat något fel.

 12. Erick skriver:

  Ann skriver:
  2011-10-01 kl. 20:11
  Får verkligen hoppas att människor bildar sin egen uppfattning och inte tror på såna som du.

  Ann & Eva ni är bara för mycket:) Ni är välkomna till planeten jorden om ni vill.
  Mumbo jumbo sjukvård är livsfarlig

 13. Hans Iwan Bratt skriver:

  Tack Erick för din kommentar. Passar på att tipsa på din stimulerande webbsida.

 14. Erick skriver:

  Jag gör det samma.:)

 15. Kjell Ericson skriver:

  Ett vederhäftigt tips för ”båda” sidor: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173431834

  Oavsett för eller emot Homeopati är första tredjedelen i boken en mycket bra lektion i ämnet vetenskap.

 16. therese genberg skriver:

  Varför är du så rädd Hans Iwan Bratt?

 17. Hans Iwan Bratt skriver:

  Therese Genbergs fråga kan enklast besvaras med ett nej. Men varför frågor hon om det?

  Liknande frågor har kommit ett par gånger tidigare i kommentarer. I båda fallen gäller det bluffmakaren Sture Johansson som uppträder under artistnamnet Ambres.

  photoimagine: ”Att inte tillåta sina egna känslor och värderingar är just ett symptom på rädsla. Rädsla för risken att konfronteras med sanning och kunskap som kan komma ur djupet av ditt eget inre, Hans Iwan Bratt.”

  Kristina: ”Tack Sture för att du är en kanal för detta underbara. Det är så logiskt och enkelt. Det är de rädda människorna som är ‘delusional’ och overkliga”.

  Jag tror ingen som läser denna blogg kan få uppfattningen att jag är särskilt rädd av mig. Däremot blir jag då och då arg på dem som lurar andra på pengar, speciellt om de gör det med hälsoargument. Så nog tillåter jag mig att ha känslor.

 18. Sven Perzon skriver:

  Intressant läsning. Och stå på dig Hans.
  Tyvärr är det ju så att vissa inom pseudorörelsen inte kan argumentera på ett vettigt sätt utan känner sig tvugna att återgå till ngn sandlådementalitet, där man hotar och hänger ut personer med namn på olika blogga, inte kan ta kritik eller liknande,

 19. Göran Hagberg skriver:

  Någonting värt att undersöka är Vitaepro,som går ut med stenhård reklam i Media TV m.m. Dom påstår bla. att Stig Strand äter medlet varje dag,men i en interljuv i radion för ett tag sedan talade han om att det enda är att jag får reklampengar av företage. Det finns 10 gånger så billiga vitaminer än Vitaproe på vanliga affärer. Dom har inte heller några dokument som påstås,och de antioxidanter som påstås finns i medlet tar ej kroppen upp mer än genom att äta naturlig mat.Har man sedan läkemedel kan Vitaproe förstör läkemedlens effekt genom problem i njurarna när det blandas.Gå gärna in på datorn och sök Vitaproe i Norge där finns en stor del undersökningar som Norges livsmedelsverk och läkare gjort.

 20. Andreas skriver:

  En av de vanligaste dödsorsakerna i väst är fel ordinering eller biverkning av medicin. Jag är utbildad statistiker så jag vet att undersökningar kan manipuleras och det görs tyvärr väldigt ofta av stora medicin bolag. Så jag förstår verkligen inte ditt resonemang.

 21. Hans Iwan Bratt skriver:

  @ Andreas

  Kan du uppge källan till uppgiften ”En av de vanligaste dödsorsakerna i väst är fel ordinering eller biverkning av medicin”?

  Jag är medveten om att läkemedelsbolag inte alltid redovisar undersökningsresultat som är negativa för sina egna produkter. Det är mycket illa och bör förhindras.

  Vems resonemang är det du inte förstår? Kanske kan vederbörande förklara sig bättre?

 22. Andreas skriver:

  Statistik som är för känslig och som kan hota marknadsintressena släpps inte alltid fram ett exempel på detta är väl Wikileaks, vem hade rapporterat om detta om inte de fanns? Information som inte är erkänd och tillgänglig för allmänheten kanske inte existerar?
  Det finns bluffmakare inom bägge områdena, men så fort det händer något inom den alternativa grenen så ska allt helt plötsligt förbjudas enligt vissa, kanske inte enligt dig dock?

  I USA var 1998 den 4:de vanligaste dödsorsaken felordinering och biverkningar av läkemedel: http://www.2000taletsvetenskap.nu/special/biverkn.htm

 23. Niklas Cedergren skriver:

  Homeopatisk fara; verkningslös medicin mot, exempelvis, malaria. Bara i England har en handfull människor dött eftersom de inte haft något verkligt skydd.

  http://whatstheharm.net/homeopathy.html

  http://theness.com/neurologicablog/index.php/death-by-homeopathy/

  http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/28/homeopathy-baby-death-couple-jailed

  Alternativmedicin i allmänhet:
  http://whatstheharm.net/

 24. Andreas skriver:

  Jag tycker att det är väldigt bra att det förs en diskussion kring ämnet alternativmedicin, homeopati etc.
  Många har skrivit att sjukvård kommer ifrån alternativmedicin. Sant på sätt och vis. Många läkemedel som används i sjukvård kommer från naturen från början. MEN! en viktig poäng som förs av många motståndare här är att vården idag bedrivs utifrån vetenskap. Det är väldigt svårt för en behandlingsmetod/läkemedel att smita igenom. Visst det har hänt men det är mycket ovanligt.
  Jag har inte tänkt med min kommentar förkasta homeopati eller alternativmedicin för som många skriver så upplever de någon sorts förbättring eller annan positiv effekt. Good for you! Men jag kommer inte heller rekommendera det som ett alternativ till sjukvård.
  Det är här faran kommer in som jag tycker är mycket viktig och därför vill jag härmed ge stöd till den här bloggen. Det förekommer väldigt ofta att man inom alternativmedicinen lovar botande effekt, är bättre och mer naturlig än vanlig sjukvård. Det tycker jag är livsfarligt!
  Tron kan försätta berg är min åsikt! och så länge som det används som ett komplement och som symtomlindrande så fine by me! 🙂 men till alla er som är verksamma med detta som yrke, utlova inte botande effekt. Var seriösa, när sjuka människor söker till er hänvisa till ett sjukhus! och säg att de kan återkomma sedan.

 25. Hans Iwan Bratt skriver:

  Tack för trevligt och klok kommentar.

 26. Marie Ljunggren skriver:

  Homeopatiska medel innehåller ingen grad av verksam agent. Den positiva effekt människor kan uppleva av den kallas ”placeboeffekt”. Placeboeffekt är ett resultat av att man har stor tilltro till behandlingen och/eller till behandlaren och föreligger även vid behandling av läkemedel. Olika studier visar att placeboeffekten utgör mellan 20-40% av den totala positiva effekten. Så, homeopatiska medel kan ge effekt men inte av något annat än ”tro”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: